Kadınların rahim ağzı kanserinden korunabilmesi açısından en az 6 ayda bir yaptırması gereken bir testtir. Bu test kanser başlangıcı sayılabilecek her hücresel değişikliği anında tespit eder. Rahim ağzından cam üstüne ince yayma, rahim ağzından sürüntü alma, gibi isimlerle de anılmaktadır.
Smear testi tamamen ağrısız bir işlemdir. Kadın jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve spekulum adı verilen alet yardımıyla rahim ağzına bakılır. Rahim ağzından bir smear fırçası ile hücrelerden örnek toplanır. Toplanan bu örnek lam üzerine alınır ve sabitlenerek mikroskobik inceleme yapılması için laboratuara gönderilir. Sitolojik incelemede işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından alınan örneklerdir. Şüpheli sonuçlarda test tekrarlanmalıdır. Son yıllarda jinekolojik muayene ve jinekolojik kontrollerin rutin bir parçası haline gelmiştir.
Smear alınırken en fazla dikkat edilmesi gereken nokta, rahim ağzını rahim boşluğuna bağlayan kanaldan ve vajinadan ayrı ayrı örneklerin alınmasıdır.
Smear oldukça etkili bir tarama yöntemidir. Bu sayede anormal hücreler son derece erken dönemlerde saptanmakta ve uygun tedavi yöntemleri ile ilerlemiş kansere doğru gidişler bu vesileyle engellenmektedir.
Cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınların cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere rutin yıllık muayene ve smear önerilmektedir. 21 yaşın altında olan cinsel ilişkide bulunmamış kişilerde smear testi gerekmemektedir. Yine, 65 yaş üstü kadınlarda smear testi, gerekmemektedir ve yıllık muayeneler yeterli olmaktadır. Rahim ağzı kanseri dışındaki bir sebeple rahmi çıkartılmış olan kadınlarda da smear testi uygulanmaz.
Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlarda yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin sebebi çoğunlukla HPV virüsüdür. Bekarlarda rahim ağzı kanseri açısından risk henüz başlamamıştır. Bu yüzden smear testine gerek duyulmaz.
Rahim ağzı kanseri kadınlarda en çok görülen üç kanser cinsinin önde gideni olmasına rağmen bu kanserin ölümle sonuçlanması oldukça düşüktür. Yapılan smear testi ile farkına varılıp önlem alınabilecek bir kanser çeşididir. Bu yüzden smear testini bir anlamda hayat kurtarıcı ve yaşam süresini uzatıcı olarak görebiliriz.
Smear testi adet bitiminden 3-10 günler arasında en uygun zaman dilimidir. Test esnasında cinsel ilişkiye girilmemiş olması ve vajinal uygulamada ilaç-fitil kullanılmamış olması tercih edilmektedir. Yoğun akıntı veya az da olsa kanaması olan kadınlarda smear testi yapılmaz.
Hamilelikte smear testinin yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Uzun bir zaman geçmişse gebeliğin ilk üç ayı içinde rutin smear testi doktorunuz tarafından gebe hastaya uygulanabilir.
Smear testini 21 yaşından itibaren düzenli olarak her sene yaptırmalısınız. Kadının cinsel yönden aktif olması, birden fazla partneri olması veya daha önceki smear testlerinde anormal hücre saptanmış olması risk faktörlerindendir.
Adet zamanındaki kanamalar değerlendirmeyi engelleyeceği için smear testi alınamaz. Ayrıca, vajinal ilaç, fitil, krem, sprey, tampon kullanılmamalı ve cinsel ilişkiye 2 gün süresince girilmemelidir.
Smear testinin sonrasında ise, çok hafif kanama ve lekelenme olabilir. Günlük işlerinize devam edebilir ve cinsel ilişki yaşayabilirsiniz.
Smear testi diğer laboratuar testleri gibi yanlış sonuçlar verebilir. Yanlış sonuç vermesine neden olan faktörleri sıralamak gerekirse;
4 yıllk evliym ilşki sonrsı kanamdn dolyı smear tsti yaptm enfksyn çktı sadce şimdi adet bitimnn 2 gnden snra tekrr ilişki snra kanama olyo
Mutlaka muayene ol
Hocam adet dönemlerimde 1 ya da 2 gün gecikme oluyor ve korkunç derecede sancılı geçiyor ve yoğun da bende kansızlık olmasına rağmen, ağrı kesici hap veya iğne kullanmamaya çalışıyorum bacaklarım kasıklarım karnım ve eklem yerlerimin ağrısına rağmen ama başka türlü üstesinden gelemiyorum,daha sağlıklı ve acıyı daha azaltıcı bir öneriniz var mı?
Kuzu bu durumda aslında tam tanının olması gerekir...acaba endometriozis olabilir mi? Çikolata kistlerinin olabilir mi? Bakmak lazım ona göre de tedavi yapılmalı
Gökcen hanim, benim kizim kücuk daha 19 yasinda bekar. Adet sancisi cektigi icin benim kadin doktoruna götürdüm belki ilac verir diye. Benim cocuklarim rahim agzi kanseri icin Aşilarini yaptirmistim zaten. Almanyada öyle yapiliyor, 9 yaş itibaren. Benim kizima PAP test yapmis doktor, bakirelerde nasil olur? 3 hafta sonra sonuc PAPIIID1 cikti. Bu ne anlama geliyor? Cok panik olduk korkuyorumda. Doktorumuz korkulacak birsey yok, 6 ay sonra tekrar test yapilacak dedi kontrol icin. Bakire kizlarda böyle bir test yapilirmi? Lütfen beni bilgilendirin
Normalde adet kanamasının olması işin vajınanın gırişinde bir delik vardır.. eğer illa pap smear alınacaksa o delikten smear çubuğu sokup içeriden sürüntü alınabilir... galiba Almanya’da papııı3D1 özel bir ad olarak kullanılıyor... ama korkulacak bir şey yok dıyorsa doktorunuz öyledir rahat olun