Sezaryen olmuş bir kadının daha sonraki hamileliğinde normal doğum yapmasına sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) denilmektedir. Ancak, bu durum her zaman mümkün ve güvenli olmayan bir durum olduğu da gerçektir. Her doğumda olabilecek bir nedenden dolayı yani vajinal doğumun başarılamaması ile sezaryen yapılabilir. Bebeğin ölümü veya uterin rüptür dediğimiz rahmin yırtılması ile oluşan tehlikeli komplikasyonlarda acil olarak sezaryen yapılması gerekebilir. Bazen de hamilelik sırasında anne ve bebek açısından oluşabilecek eylemlerde sezaryen planlanmışken doğum o kadar hızlı ilerler ki, anneyi sezaryene almaya vakit kalmadan bebek doğabilir. Sezaryen ve normal doğumun arasındaki süre sağlıklı bir doğum açısından En az iki yıl olmalıdır.
SSVD aslında önceden düşünülmesi ve planlanması gereken ve gerekli tedbirlerin alınmasından sonra yapılması daha uygun olan, belli riskler içeren bir doğumdur. Sezaryen doğum, zorunlu hallerde anne bebek için hayat kurtarıcı bir müdahale olmakla birlikte, annelerde depresyon dediğimiz doğumdan sonraki 6 haftayı da kapsayan ve halk arasında lohusa sendromu olarak adlandırılan (postpartum),ateş, uzun süre hastanede kalış, yara enfeksiyonu, emzirme problemleri gibi birçok komplikasyon gelişmesine neden olabilmektedir
SSVD doğumda sezaryene göre daha az kanama, daha az enfeksiyon, daha kısa iyileşme süresi söz konusudur. Avantajlarını sıralamak gerekirse;
1- Medikal Yararlar; Vajinal doğumların sezaryen doğumlara oranla riski azdır. Anne ölümleri daha azdır, doğum sonrası annenin ağrıları az olur, büyük organ yaralanmaları (üriner ve bağırsak) oluşmaz ve bebeğini emzirmeye hemen başlar. Doğum sonrası ağrılar az olur. Doğum sonrası kan nakli daha az oranda olup, enfeksiyon daha az görülmektedir.
2- Psikolojik Yararlar; Doğum sonrası lohusalık depresyonu riski daha azdır. Doğum sonrası fiziksel olarak güçsüzlük yaşamaz. En önemli konu annelerin içgüdüsel olarak doğar doğmaz bebekleri ile buluşma istekleridir ve bu durum sonrası anneliğe daha kolay alışırlar. Zaten doğumun tüm büyüsü bu buluşma anında gizlidir.
3- Maddi Açıdan yararlar; Doğumdan sonra iyileşme süreci uzun sürmez ve hastanede fazla kalınmaz ve hasta maddi zarara uğramaz.
Günümüzde sezaryenle doğum son derece güvenli görülmektedir ancak, bazı riskleri de beraberinde getirir. Özellikle, sezaryen sonrası normal doğumun getirdiği en büyük risk faktörü (uterin rüptür) rahmin yırtılmasıdır. Rüptür olduğunda artık doğum mümkün değildir ve sezaryen gerektirir. Bütünlüğü bozulduğu içinde rahim bebeği dışarıya atamaz. Bazen kasılmalar durur, bazen de rahim tamamen kasılı kalır. Önceden geçmeyen bir ağrı başlayabilir. Eğer yırtılma olan bölgede kanama varsa bebekte stres bulguları (kalp atım hızı anormallikleri) veya annede iç kanama belirtileri yaşanabilir. Bu durum bazen rahmin tamamen alınmasını gerektirecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilmekte ve kanama yoğunluğu yaşanarak annenin hayatını riske edebilmektedir. Böyle rüptür şüphesi dahi varsa anneye acilen sezaryen yapılmalıdır. Diğer taraftan, doğum eyleminin yavaş ilerlemesiyle vajinal doğumun yarıda kesilmesi, vajinal doğumun başarılamaması ve eski sezaryen dikiş yerinin açılarak yırtılması da bu riskler arasında yer almaktadır.
Bu saydığımız riskler, tıbbi olarak gerçekten sezaryenin gerekli olduğu durumlarda göze alabileceğimiz düşük risklerdir. Tıbbi sebeplerden dolayı sezaryen kararı alınan annelerin korkmasını gerektirecek durum söz konusu değildir. Ancak tıbbi bir gereklilik yokken alınan sezaryen kararlarında, bu risklerin tümü istemediğimiz halde karşımıza çıkacak gerçekler arasındadır.
SSVD'un gerçekleştirilebilmesi için gerekli Koşullar şunlardır;
Sonuç olarak, anne adaylarının doğuma gergin ve korkan bir zihinle değil, güvenen ve doğumun her türlü şekline hazır bir zihinle girmeleri gerekmektedir. Bu yüzden, sezaryen oranlarının azaltılarak normal doğumun toplumun bilinçlendirilmesi açısından sağlık personellerinin eğitilmesi ilk adım olacaktır.Yapılan bu bilinçlendirme ile, hem kadın sağlığı, hem de maddi yük açısından yadsınamaz bir gereksinme oluşacaktır. Sezaryen sonrası normal doğum dikkatli seçilmiş olgularda annenin ve yeni doğan için yeterli donanım ve bakım koşullarının olduğu, ailenin de onayı alınarak sağlık kuruluşlarında uygulanması kabul edilebilir bir yöntemdir. Doğru doktora kendinizi emanet edin. Doğumda karşılaşılabilecek her duruma önceden hazırlıklı olun. Sezaryen veya sezaryen sonrası vajinal doğumda olsa doğumdan mutlu ayrılın.
Bilimsel Çalışma Sonuçları
Rahmin yırtılma riski: %0.5
Bebekle ilgili riskler, özellikle sezaryene dönerse, planlanmış sezaryen doğuma göre %0.25 daha fazladır.
Kaynak
ACOG Practice bulletin no. 115: Vaginal birth after previous cesarean delivery. American College of Obstetricians and Gynecologists. Obstet Gynecol. 2010 Aug;116(2 Pt 1):450-63
Merhaba hocam 5 yıl önce sezaryen ile doğum yaptım su an 8 aylık hamileyim ilkinde doktorum rahim darlığından dolayı bebeğin kafası çıkmaz demişti.. şimdi normal doğum yapma şansım varmıdır??
Var eğer hekımınde uygun görürse yaparsın
39.haftada ilk gebelik sezeryan oldum normal doğuma çok hazırlanmıştım hamilelikte herşey normaldi .nişan geldi şiddetli düzenli sancı vardı 5 saatte 2 cm açılma oldu bu sanciya göre acilma olması gerekirdi bebekte bi sıkıntı olabilir dendi ve sezeryan oldum aklımda hep biraz beklesemisydim soruları hala geçmedi hamileyim iki doğum arası 25 ay olacak ssvd istiyorum 3 dr görüştüm ölmek mi istiyorsun sen dediler psikolojim bozuldu.ama normal doğumu yaşamak istiyorum
Eğer 3 doktor da aynı şeyi söyledıyse mutlaka bir sıkıntı vardır lütfen üzülme ... unutmak önce senin Sağlığın
Hocam ssvd için İstanbul da bildiğiniz doktor varmı yada hastane
Yok kuzu
Merhabalar hocam.Ben yaklaşık 7 ay önce sezaryen doğum yaptım.Normal doğum için herşeyim uygunken 41. Hafta sonuna kadar hiç bir ağrı sancı rahimde açılma olmadı.mecburen sezaryen oldum. Kendimi normal doğuma çok hazırlamıştım ve çok istiyordum.Psikolojik olarak bu olayı atlatabilmiş değilim hala. Hep bir acaba biraz daha bekleseydim var kafamda.Bu benim ilk bebeğimde.Ben ssvd yapabilir miyim ve en önemlisi İstanbul’da bunu yapabilecek bir doktor var mı? Şimdiden teşekkür ederim hocam
Yapabılırsın kuzu
Iyi gunler gökçen hanım 1 yıl 4 ay önce sezeryan doğum yaptım acaba ssvd yapabilirmiyim kayseride bunu yapabilecek bi doktor önerirmisiniz?
Yapabilirsin tabiki ama orda bilmiyorum maalesef
Merhaba hocam. İlk gebeliğim vajinal enfeksiyondan dolayı kese delinmesi oldu ve suyum kalmadığı için 32. Haftada Doğum gerçekleşti. Bebeğim 1 ay yoğun bakımda kaldı ve korunmamız olmasına rağmen hamile kaldım ilk bebeğim 7 aylık ve gebeliğimin 20. Haftasındayım. Doktorum risk var dedi ama tam tatmin olmuş değilim. Aynı zamanda kan uyuşmazlığımız da var
Hekımının dedıkleeını Harfıyle yap kuzu
2yillik evliyim 25 yasindaym 1 bucuk yildr cocuk.istiyoruz .bütün testler yapildi hersey normal cikti gebe kalamiyorm . spermlerde biraz yavaslik var dedi ama olmasina engel degil dedi doktor banada yumurta catlamiyor olabilir baska sorun yok dedi 2 kez catlatma ignesi yapildi esim vigamin kullandi ben aylardr folik.asit kullaniyorm ama sonuc negatif. 28 gunde heray adet oluyorm her ay hayal kirikligi. bu ay asilama yapalim sira onda artk dedi doktorum ve tedaviye basladm ama endiseliyim madem.sorun yok neden asilama oluyorum ve normal yoldan gebe olamiyorm. sizce ne yapmaliyiz
Kuzu bazen hiçbir sebep olmadan gebe kalınamayabiliyor ... doktorun bir sonraki aşamaya geçmesi lazım
MErhabalar hocam ben de beş yıl önce sezeryan ile doğum yaptım şimdi ssvd düşünüyorum. Size gelmeyi çok isterdim ama Ankara çok uzak :) Gaziantep'te önerebileceğiniz bir doktor var mıdır acaba?
Yok kuzu
Hocam merhaba benim ilk doğumum sezeryan ikinci doğumu normal yapmak istiyorum bunun içind e çok iyi bir doktor arıyorum kaç yıl ara vermem lazım nasıl bir yol izlemem lazım
Gel yapalım