Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BLOG

Meme çevresinde kıllanma normal mi?

Meme çevresinde kıllanma normal mi?

Canlarım genç yaşlı bir çoğunuz da gördüğüm ve bana sürekli sorduğunuz bir soru bu meme çevresinde kıllanma normal mi? sorusu.

Vücudun çoğu alanında kıl hücresi bulunuyor. Kadın ya da erkek, kıl farkı bu kıl hücrelerinin yoğunluğunun yerinin ve kalınlığının farklılığıyla oluşuyor. Kadınlarda anormal olarak algıladığımız ise beklemediğimiz yerlerde görülen sert kalın siyah erkek tipi kıllanmadır.

Genital bölge, koltuk altı, kol ve bacaklar (saç kirpik ve kaşları ayrı tutuyorum). Kadınlarda beklediğimiz az ya da çok koyu ya da açık kalın ya da ince kıl bölgeleridir yüz, meme çevresi, iç bacak göbek çevresi sırt kıl olmasını beklemediğimiz alanlardır. Yıllar boyunca bu bölgelerde birkaç tane çıkan kıl, patoloji göstergesi değildir ama yoğunluğu fazla, kişiyi rahatsız edecek şekilde, koparmak ihtiyacı duyulan ve kopardıktan sonra tekrar hatta daha yoğun çıkan kıllar araştırılması gereken sorunların göstergesi olabilir.

O yüzden kadın doğum, dermatoloji ya da endokrin hekimine gidilebilirsiniz. Sizin şikayetlerinize göre hormonlarınız ve bazı testler istenecektir. Hirsitismus aşırı erkek hormonu sonrası olan kıllanmadır. Özellikle testesteron hormonuna ve yan hormonlarına bakmak gerekir.

Pcos dediğimiz ve polikistik over sendromu olarak da bilinen ve adet düzensizliğiyle kendini gösteren hastalıkta, kistlerde ve cushing sendromunda görülebilir hamilelikte görülebilir. Kıllanma çünkü hormonal denge değişmiştir. Özelikle göbek kısmında daha fazla olmak kaydıyla doğum sonrasında yavaş yavaş dökülür bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler kilo kıllanmaya sebep olabilir bazen anne baba kardeş hala ya da teyzede bu şekılde kıllanma varsa sizde de olma ihtimali yükselebiliyor, hiçbir şebepsiz yapınızdan kaynaklı bir kıllanma görülebilir şansızlık canlarım diyelim ki sebebi araştırıldı, sebebe yönelik tedavi uygulandığında kıllanmada azalma beklenir.

Önemli bir sebep bulunamadı ve yapılması gereken eğer bu kıllardan kurtulmaksa epilasyon ya da ağda tercihler arasındadır. Meme çevresindeki kılları cımbızla çekmek ya da jilet ile kesmek uygun değildir, ucundan temiz bir makasla kesip kökünü güçlendirmemek doğru olan yöntemdir.

Güncelleme Tarihi: 04.09.2020
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353