Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BLOG

Hamile Kalmak İçin Neler Yapılabilir?

Hamile Kalmak İçin Neler Yapılabilir?

Hamile kalmak için öncelikli olarak kadın kendi vücudunu tanımalı, adet döngüsünü takip etmeli ve üremenin nasıl oluşacağı ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Bu yazımızda hamile kalmak için neler yapılabilir? konusunu ele alacağız.

Eşlerin korunmadığı ve düzenli bir şekilde cinsel ilişkileri olmasına rağmen gebelik oluşmaması durumunda sağlık problemlerini işaret edebilmektedir. Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, sigara, alkol kullanımı, stres ve hamileliği engelleyen pek çok rahatsızlık gebeliğin oluşumunu etkilemektedir.

Yumurtlama zamanınızı anlamak ve yumurtlama gününden beş gün önce ve yumurtlama gününü düzenli olarak eşinizle cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansınızı artırabilir. Ortalama 28 günlük bir adet döngüsünde, yumurtlama tipik olarak bir sonraki adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmektedir. Yalnız çoğu kadında, yumurtlama adet döngüsünün orta noktasından dört gün önce ya da sonra gerçekleşmektedir. Ayrıca, yumurtlama sırasında fallop tüplerinde canlı sperm bulunduğunda hamile kalma şansınız daha yüksek olmaktadır.

Kadınların hamile kalma şansı 35 yaşın üzerinde ise gebelik oluşumu çok düşük düzeyde seyreder. Tabi bu konuda erkeğin sperm sayısı ve hareketliliği de önemli rol oynamaktadır. Bu durumda çiftlerin neden gebelik sağlanmadığı ile ilgili muhakkak bir doktora başvurması gerekmektedir.

Hamile Kalma Pozisyonu?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı bir hayat seçmesi çok önemlidir. Kadının özellikle adet döngüsünü ve yumurtlama dönemini de takip etmesi gerekmektedir. Eşlerin cinsel ilişkiye girdikten bir süre sonra sırt üstü yatması hamilelik şansını arttırabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, cinsel ilişki yaşandıktan sonra bel bölgesinin altına yastık koyulması, özellikle spermlerin fallop tüplerine ulaşmasını kolaylaştırdığı görülmüştür.

Hamile Kalmak İçin En Uygun Gün Ne Zamandır?

Hamile kalmak için en uygun zaman adetin ilk gününden itibaren 11 ile 17 nci günler arasındadır. Bu zamanlarda cinsel ilişkiye girmek gebe kalma olasılığını arttırmaktadır. Yumurtlama sonrası yumurtanın canlılık süresi yaklaşık olarak 12-24 saat olmaktadır. Sperm ise yaklaşık 7 gün içinde kadının vücudunda canlı kalmaktadır. Hamile kalma şansınızı arttırmak için yumurtlama tarihinden 3 gün ve 3 gün sonrasının değerlendirilmesi önemlidir. Bu tür hesaplamalarla eşler arasında kafa karıştırabilir bu yüzden hamilelik planlayan eşlerin haftada 2-3 kere koruma yöntemi uygulamadan cinsel ilişki yaşamaları tavsiye edilir.

Ne Zaman Doktora Gidebilirim?

Eşlerin gebe kalmak için en az 1 yıl uğraşması gerekebilir. 1 yılın sonunda eğer gebelik oluşmadıysa profesyonel bir destek alınması gerekir. Yalnız burada en önemli faktör kadının yaşıdır. Kadın 35-40 arasında ise 6 ay içinde hamilelik yoksa uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Ayrıca gebe kalamamakla ilgili aşağıda belirtilen durumlarda oluşabilir. Bunları sıralamak gerekirse;

  • Polikistik over sendromu,
  • Adet düzensizlikleri,
  • Çikolata kisti,
  • Ailede erken menopoz öyküsü,
  • Geçirilmiş yumurtalık operasyonu.

Hamile Kalmak İçin Cinsel İlişki Sıklığı?

Genelde eşler ortalama olarak haftada 2 kez cinsel ilişki sıklığı yaşamaktadır. Bu durum yumurtlamayı tutturabilme ihtimalini de arttırabilmektedir. Yalnız özellikle adetin birinci gününden bir sonraki adetin birinci gününe kadar hesaplanan takvimden 14 çıkarıldığında ortalama olarak yumurtlama günü tespit edilebilmektedir. Eşlerin o gün geldiğinde, 3-4 gün öncesinden düzenli cinsel ilişkiye başlaması ile hamilelik şansını arttırmaktadır.

Hamile Kalmak İçin Doğum Kontrol Hapları Ne Zaman Bırakılmalı?

Kadın doğum kontrol ilaçlarını bırakmasının ardından yaklaşık olarak üçüncü haftada yumurtlaması geri dönmektedir. Ancak bu durum bazı kişilerde ikinci ayı bulabilmektedir. Yani işi şansa bırakmamak adına, hamilelik planlayan her anne adayına doğum kontrol ilaçlarını yaklaşık olarak 2 ay öncesinden bırakmasını ve prezervatif metoduyla korunması önerilmelidir.

Güncelleme Tarihi: 10.04.2021
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353