Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

RAHİM (UTERUS) ÇEŞİTLERİ

Kadın genital organlarından olan rahim, tüpler ve vajenin üst kısmı, iki kanalın karın içerisinde, orta hatta birleşmesi sonucu oluşur. Kısaca anlatmak gerekirse uterus rahim döl yatağı demektir.
Rahim (Uterus) Çeşitleri

Kadın genital organlarından olan rahim, tüpler ve vajenin üst kısmı, iki kanalın karın içerisinde, orta hatta birleşmesi sonucu oluşur. Bu bölümün altındaki alanlar ise vajenin alt bölümü, rahim ağzı ve vajen girişi, “ürogenital sinüs” adı verilen, ciltten içeri doğru uzanan bir kıvrımdan oluşmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse uterus rahim döl yatağı demektir.

Rahim kadın vücudunun en güçlü organıdır. Farklı yönlere doğru yerleşmiş olan birçok kas dokusundan meydana gelir. Bu kaslar doğum esnasında anneye çok yardımcı olur. Bir kişinin anne olabilmesi için rahim içeriğinin gelişimini tamamlamış ve doğuma uygun olması gerekir.

Rahim şekilleri, annenin sağlıklı hamilelik geçirmesi bakımından ve bebeğin sağlıklı doğması açısından oldukça önem taşımaktadır. Rahim, olması gereken şeklindeyse genellikle hiçbir sorun teşkil etmez. Rahim gebelikte yaklaşık olarak 3 kg’lık bir bebeği içinde taşıyabilecek kadar büyür. Rahimde bulunan güçlü kasların kasılması ve rahim ağzının açılmasıyla doğum gerçekleşir. Hamileliğin olmadığı durumlarda ise, rahmin büyüklüğü bir mandalina kadar ve ağırlığı ise, yaklaşık olarak 60 gramdır.

Uterus dış yüzünden içe doğru 3 tabakadan yapılmıştır. Dışta bir zar tabaka (Perimetrium),ortada en kalın kas tabakası olan (Miyometrium) ve en derinlerde de hormonal değişimlere yanıt veren ve hamilelikte embriyonun yerleşip geliştiği tabaka olan (Endometrium) vardır.

Uterus Çeşitleri Nelerdir?

Rahim küçüklüğü veya yokluğu (Hipoplazi/Agenezi)

Rahim ve rahim ağzı üst kısmının az gelişimi ya da tamamen yokluğu söz konusudur. Bu kadınların gelişimi normal gibi görünür, çünkü yumurtalar normal çalışır. Rahim olmadığı için, anne olma sürecinde bebek oluşamaz. Rahmin doğumsal olarak olmaması durumu neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Kadınlarda rahim küçüklüğü olduğunda;

  • Gebe kalama yani kısırlık etkisi, Gebe kalınmasına rağmen, düşük yapılması,
  • Tekrarlayan gebelik kayıpları, Erken doğum yapılması, Amniyon suyunun erken gelmesi,
  • Bebeğin doğumda başla değil, makattan ya da yan gelmesi, Bebeğin anne karnında ölmesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir.

Eğer ki, bu sorunları yaşıyorsanız muhakkak bu şikayetle doktora başvurulması ve durumun özel olarak değerlendirilmesi, ayrıntılı tetkik yapılması gerekmektedir. Metroplasti operasyonu dediğimiz işlem hastaya uygulanarak, rahmin şekli düzeltilebilmektedir. Jinekologlar ve Plastik Cerrahlar tarafından ortaklaşa yapılan bir ameliyat ile yapay vajina yapılmaktadır.

Tek Boynuzlu Rahim Şekli

Tam olması gereken kanalların birinin gelişmemesi ile ortaya çıkan bir rahim şeklidir. Kanalın biri yerine yerleşmediğinden, bir kanalda oluşan yarım rahim meydana gelir. Böyle bir rahimde oluşacak hamilelik, düşük, dış gebelik, erken doğumlar ile kendisini göstermektedir.

Bazen de gelişmemiş küçük bir oluşumla kalır, bu anneyi çok rahatsız edeceğinden, ameliyatla sıkıntı giderilir. Bu tür rahim anomalisi saptandığında böbrek ve idrar kanalları da incelenmelidir. Hastaya gebeliği boyunca yatak istirahati önerilir ve rahim kasılmalarını önleyen ilaçlarla gebeliğin haftası uzun tutulmaya çalışılır. Bazen de gebeye doku zayıflığı varsa dikiş atmakta gerekebilir.

 

Çentikli Rahim Şekli

Rahimde bulunan iki kanalın birleşmesinde eksikliğin olduğu bir rahim şeklidir. Hamilelik sürecinde bebek rahatlıkla büyüyebilir. Doğumlarda genellikle sorun çıkmaz, fakat nadiren de olsa düşük ve kese bozulması görülebilir.

Rahim filminde en sık görülen anomalidir. Karın içinden laparoskopi ile direk olarak ya da ultrason ile görüntülenir. Eğer tekrarlayan gebelik kaybı olursa ameliyat gerekebilir.

 

İki Başlı Rahim

İki kanalın birleşmemesi sorunu olur. Bundan dolayı iki rahim ve iki tüp oluşur. Bu rahim şeklinde döllenme ve hamile kalmak oldukça sorunludur. Bu problemlerden dolayı düşük ve erken doğumlar yaşanabilir. Çok nadirde olsa, bazı kadınlar doğuştan çift rahme sahiptirler. Belirtilerinde genelde, karında bir kitle hissedilmesi, âdet kanaması öncesinde alışık olunmayan ağrılar ve aşırı kanamalar olmaktadır. Her ne kadar nedeni tam olarak bilinmese de böbrek anormallikleri ile beraber bulunmaktadır. Tedavi aşamasında doktorunuz ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, histeroskopi ve laparoskopi ile tetkikleri isteyip ona göre tedavinizi belirler. Eğer çift rahminiz var ve herhangi bir şikâyetiniz yoksa tedavi gerekmez. Bu durumda doktorunuz size erken doğumu önlemek için sadece önerilerde bulunur.

 

Perdeli Rahim Şekli

İki kanalın birleşmesi sırasında birbirlerine yapışması sonucu, orta bölümün erimemesi nedeniyle oluşan bir rahimdir. Bu rahim çok ince ve küçük bir perdeyle rahmi ikiye böler. Cinsel ilişkide zorluk, âdet kanamasının dışarı akmasına engel olursa derhal tedavi edilmelidir.

Tedavi süreci cerrahi işlem olup, vajinal bölmenin kesilmesi şeklindedir. Operasyonlarda son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca tedavi edilmediği takdirde gebelik kayıpları yaşanabilmektedir.

 

Çengel Rahim Şekli

Bu rahim şeklinde, tek rahim ve tek bir rahim içi bulunur, yalnızca rahmin tepesinde 1,5 santimlik çökme vardır. Bu durum hamileliğe ve normal doğum yapmaya engel değildir ve gebelik boyunca problem yaratmaz.

 

T Şeklinde Rahim

İlaç kullanımı sonucu oluşan rahim şekli: Annelerin, hamilelik sırasında aldığı bazı ilaçların yan etkisi olarak kız çocuklarında görülen T şeklinde oluşan rahim şeklidir. Bu şekil rahim içi boşluğunda düzensizlikler ve rahim ağzında bozukluklara neden olmaktadır. Bu kadınlarda erken doğumlar sık sık görülür. Rahim ağzı yetmezliği ve genital dudak yapışıklığı meydana gelmekte ve genital bir anomali olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok basit bir ameliyatla bu yapışıklıklar açılmaktadır. Kadınlar eğer belli bir yaşın üstünde iseler mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünde olmalıdırlar.

 

Deliksiz Kapalı Kızlık Zarı

Deliksiz kapalı kızlık zarı (Imperfore Hymen): Deliksiz kapalı kızlık zarı âdet kanamalarının başlamasından sonra adet kanının dışarıya akamaması durumudur. Hastanın karın bölgesinde şişlik ve şiddetli ağrı şikâyeti mevcuttur. Tedavide küçük bir ameliyat söz konusudur. Hymen haç şeklinde kesilerek, üçgen bir zar dokusu çıkartılır ve tekrar kapanmaması için kenarlar dışarı doğru çevrilip dikiş atılır. Bu işlemden sonra hastaya kızlık zarının ameliyat sırasında kesildiği bir raporla muhakkak bildirilmelidir.

  • I
    Imran27.08.2018

    Gökçen abla iyi günler :) Öncelikle adet takvimim düzenli her ay oluyorum ama şiddetli kas,karın ağrım oluyor her ay doktora gider ağrı kesici iğne vurulurum artık sıkıldım ve kadın doğuma gittim bana sende bi anormallik olduğunu ve 2 rahimli olduğumu söyledi bu bana ne gibi sonuçlar doğrurur? 20 yaşındayım korktum açıkçası tedavi olma gibi şansım var mı ne gibi tedaviler var ? :(

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu rahmın farklı türleri vardır .. onları yazdık biz sitede mutlaka oku

  • C
    Cigdemsu19.07.2018

    Merhaba 22 yaşındayım 2 buçuk aylık evliyim eşim ile çocuk istiyoruz ve bu nedenden doktora muaniye için gittim 3 hafta önce rahim tersliği var çocuk olması zor dedi bende korkuyorum hiç olmaz diye bunun için ne yapmalıyım birde rahim tersliginin ne gibi yan etkileri var Yardim ci olurmusunuz

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Yok kuzu rahim tersliği gebelik için engel değildir rahat ol

  • T
    Tuğba18.07.2018

    Ben 2017 eylülde dış gebelik geçirdim iğne ile düşürdüler kanamam olmadı daha sonra ocak ayında çatlatma iğnesi oldum tutmadı 4 Nisa’nda adet oldum 9 Nisa’nda bitti 12 Nisa’nda rahim filmi çekildim 87 kiloydum 82 ye düştüm pcos var ve Hale’n adet olmadım 105 gün oldu cyclo-progynova die bi hap kullandım söktürmedi tarlusal söktürmedi progestan 200 ml söktürmedi 22 yaşındayım 3 yıllık evliyim gebelik istiyorum eşimde bi sorun yok testleri iyi sizce ne yapmalıyım birde enfeksiyonum var

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu öncelikle tanının konulması gerekir.. ilaçlara rağmen adet görememek önemli , bır sonraki hamleye geçmek lazım hem de gebelik istiyorsun ona göre plan yapmak lazım hormonlar ultrason muayene çok önemli

  • M
    Melike14.07.2018

    Merhabalar hocam, 17 yaşındayım 2 ayda bir adet görüyorum belirli günlerim yok dizler veya kasık ağrısından adet gününün yaklaştığını anlayabiliyorum. Günde en fazla 3 ped değiştiriyorum kanamaya bağlı olarak bazen 2 bile olabiliyor.İlk günden itibaren ağrılarım oluyor. Adet günüm 3-5 gün arası değişiklik gösteriyor. Daha önce hekime başvurduğumda ağrılar için dicdoflam vermişti bir de adet görmediğim zamanlar için bir ilaç verdi ismini unuttum şuan.Size sozum herhangi bir düzensizlik veya problem var mıdır hocam?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu 2 ayda bir adet görmek normal değil... ultrason dışında mutlaka hormonlarına da baktır ekstra tiroid ve prolaktin hormonlarına baktır

  • Y
    Yok14.07.2018

    Gökçen hanım vajende hep bir ıslaklık problemim var idrarmi kaçırıyorum bunu nasıl teşhis edebiliriz kötü bir koku da var ayrica

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu idrar sorunun için mutlaka muayene ol

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353