Prolaktin hormonu beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun görevi vücutta, süt üretimini sağlamakla birlikte, adet kanamalarını da düzene sokmaktadır. Hamilelik ve emzirme dönemleri dışında yükselmesi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Prolaktin hormonunun yükselmesi sonucunda göğüsten sıkma ya da uyarı olmadan süt gelmektedir. Bu aynı zamanda adet düzensizliğine veya adetin tamamen kesilmesi ile prolaktin hormonunun yükseldiği anlamına gelir. Prolaktin hormonu yüksek olan bazı kadınlarda herhangi bir şikayet görülmeyebilir. Buna bağlı olarak hastalık klinik bulgularla uyum göstermeyip kendini de gizleyebilir. Normal düzeydeki prolaktin hormonu sadece hamile kadınlarda yükselir ve vücut için süt üretmektedir. Yalnız gebe değilken yükselen prolaktin hormonun nedeni yapılan araştırmalarda; hipofizdeki küçük tümörler sebebiyle yükselmeye neden olmaktadır. Adet düzensizliği ile doktora başvuran kadınların üçte birinde prolaktin hormonu yüksekliği saptanmıştır. Ayrıca, prolaktin hormonu yüksek çıkan kadının çocuk sahibi olamama gibi bir riski de mevcut olabilmektedir.
Prolaktin hormonu yüksekliği çeşitli ilaçlara, bazı fizyolojik durumlara ve bazı hastalıklara bağlı gelişebilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda farklı belirtiler olabilir. Prolaktinin yükselmesi erkeklerde testesteronun, kadınlarda ise östrojenin azalmasına sebep olmaktadır.
Hipofiz bezi, prolaktin başta olmak üzere birçok hormonun salgılandığı bir merkez olup, bu bölgede gelişen tümörler bazı hormonların aşırı salgılanmasına sebep olmaktadır. Örnek verecek olursak; Hipofiz bezindeki bazı tümörler hormon salgılamadığı halde, büyüklüğü sebebiyle çevre yapılara bası yaparak prolaktin yüksekliği yapabilmektedir. Prolaktin hormonu salgılayan hipofiz tümörlerine (adenom) prolaktinoma adı verilmektedir. Prolaktinomoda kan prolaktin seviyelerinin 200 ng/ml’den yüksek olması beklenir. Bunlar hipofiz bezinde en sık görülen hormon salgılayıcı tümörler olabilmektedir. Tümör çapı 1 cm’den büyükse makroadenom, 1 cm’den küçükse mikroadenom olarak adlandırılır.
Prolaktin hormonu yüksekliğinin sebep olan ilaçları sıralamak gerekirse:
Fiziksel ve psikolojik aşırı stresler prolaktin değerlerinin yükselmesine sebep olabilir. Aşırı egzersiz, ciddi travmalar, ciddi hastalık hali ya da geçirilmiş ameliyatlar bunlardan bir kaçıdır. Aşırı stres altında bakılan testler yanıltıcı olabilmektedir.
Akromegali: Büyüme hormonu salgılayan hipofiz tümörü nedeniyle gelişir ve Aşırı üretilen büyüme homonu vücuda zarar verir. Hipofiz bezindeki bu tümörlerin bir kısmı prolaktinin de salınımını arttırmaktadır.
Prolaktin hormonu yüksekliğinin tedavisi nedenine göre yapılmalıdır. İlaçlara bağlı yükseklikte ilaçların kesilmesi veya değiştirilmesi, strese bağlı durumlarda ise, stresin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tiroid, karaciğer veya böbrek hastalıklarına bağlı yüksekliklerde bu durum hastalıklara yönelik tedavi edilmelidir.Kadınların adet düzensizliği, hamile kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden dolayı öncelikli olarak doktoru tarafından kanda prolaktin hormon düzeyi ölçülmesi istenmelidir. Ancak bu tahlil yapılırken,hasta sabah 10.00-11.00 saatleri arası aç karnına olmalıdır. Mümkünse öncesinde psikiyatrik ilaçların kesilmesi, cinsel ilişkide bulunulmaması ve stresten uzak durulması önerilmelidir. Çünkü bu tarz durumlar vücuttaki hormon düzeyini yükseltebilmektedir.Prolaktin değerleri yüksek çıkan hastada eğer değer 100 ng/ml’den düşükse muhakkak film çekilmeli eğer filmde bir problem varsa MR çekilmelidir.
Prolaktin yüksekliğine karşı tümörle mücadelede ise, ilk seçenek olarak tıbbi müdahalekullanılır. Hipofiz tümörüne (adenom) bağlı yüksekliklerde tedavide çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar dışında ameliyat ile tümörün çıkarılması diğer bir seçenektir.Tıbbi olarak en çok kullanılan haplardan biri de Bromokriptin adındaki haptır. Hipofiz tümörüne bağlı prolaktin hormonu yüksekliği, dopamin agonisti denilen ilaçlarla tedavi edilir ve bu tür ilaçlar beyinde dopamin benzeri etkiler yapar. Kabergolin ve Bromokriptin bu amaçla kullanılan ilaçlar arasındadır. Kabergolin daha etkili olması ve yan etkilerinin daha az olması sebebiyle ilk tercih edilen ilaç olmaktadır. Bu ilaçlar hastaların çoğunda prolaktinin normale dönmesini ve tümörün küçülmesini sağlamaktadır.Tümörün gerilemesi ise, genellikle hap kullanımından 3 ay sonra başlamaktadır.Yan etkilerinde genelde bulantı, sersemlik, uyku hali göstermektedir. Hamileliği saptanan kadınlarda bebeklerine olumsuz bir etki yaratmaması için ilaç tedavisi bırakılır. Bu hastalarda, tümör büyümesi görülebilir. Baş ağrısı ve görme bozukluğu tümörün büyüdüğüne işaret etmekte olup, düşük olasılığı ve doğum riski yok denecek kadar azdır.
İlaçlara rağmen gerilemenin olmadığı durumda ameliyat gerekebilir. Bu tedavi yönteminde tümör hastadan ameliyat ile alınır. Uzun dönemde yapılan ameliyatların %50’si başarıya ulaşmakta ve hasta normal sağlığına kavuşmaktadır.Yalnız bu tümörün cinsine veboyutuna göre de değişebilmektedir. Bu tarz operasyonlarda cerrahın becerisi bu aşamada çok önem taşımaktadır.
Radyasyon tedavisi en son seçenek olarak kullanılmaktadır.Bu tedavi yönteminde prolaktin yüksekliğine sebep olan tümöre karşı, günümüzde neredeyse kullanılmamaktadır. Çünkü başarı şansı düşüktür ve hipofize zarar verebilmektedir.
Prolaktini yüksek çıkan kişi bebek istemiyorsa, beyinde 1 cm’den küçük bir tümör varsa ve göğüs akıntısı rahatsız edici boyutta değilse tedavi verilmeyebilir. Böyle durumlarda ise genelde hastaya sadece adet düzenleyici haplar uygulanmalıdır.
prolaktinim 48 çıktı, reglim düzenli, ilaç verilmedi, macro prolaktine de sorun yok dendi. 9 aydır gebelik olmadı. ilaç kullanmalı myım?
Prolaktin yüksekliğinin araştırılması senin için uygun olacaktır çünkü gebe kalmayı sağlayan hormonlara etki eden bir hormondur
Merhba hocam bu sorun bende çocukluğumdan bu yana var. Şuan 27 yaşındayım ve bebeğim var emzirmekte olduğum. Sizce emzirme bittikten sonra bu konu hakkında tekrar dr.a görünmem gerekir mi? Yada bu hastalık tekrar nükseder mi? Teşekkürler
Gerekir kuxu
Merhaba Gökçen hanım ben 5 ay önce doğum yaptım. 40+5 kanamam oldu ama sonra hiç adet olmadım. Ailemde benim gibi olan da yok. Bu süreç emzirdiğini süre zarfında devam eder mi?
Edebilir 1 yıla kadar olabilir uzama
Hocam 6 aydir gebe kalamiyorum. Bir sorun var mi dogal bir durum mu bilemiyorum. Gebelik öncesi tum tahlillerim ve adetlerim iyi durumda. Bu arada vucuduma 3 yildir lazer yaptiriyorum killar icin ve kesin sonuc alamiyorum. Ayrica son 1 yildir yuzumde iltihapli icten gelen akne olustu. Kadin dogum doktorum serbest ve total testesteron testleri ile dheas testlerini istedi. Adetin 2. Gunu. Henuz yaptiramadim. Sizce bu test sonuclarinin olumsuz olmasi gebelik olmamasive sivilce ile kıl problemine sebep mi?
Olabilir evet kuzu ama başkanhormonalara da bakmak lazım
serbest testesteron 1.8 pg/ml prolaktin 30,5 adetim icin yaz24+4 vermisti ancak adetimin ilk gununde basladigim hap ile kanamam 34 gun sürdü ,Yaşım 25 hamile kalabilicek miyim
Hormonlar ultrason sperm bunlar gene kalmak İçin bakılması gerekrnler
hocam gonderiyorum hormon : DHEA-SO4 238.3 PRL:38.78 onceki:21.24 fsh:4.84 tsh:3.15 lh:4.27 testesteron:0.337 e2:36.60 spermiyogram miktar : 3.0 sayi: 59 200 000 totalsayi: 177 600 000 1/2saat sonu hareket: %65 2saat sonu harekt :%50 hizli ileri hareket :%10 yavas ileri hareket:%45 normal yapi%64 anormal yapi: %36 rahim filmi raporuda her iki tupte aciktir seklinde.. bunlara ragmen iki kez asilama yapildi tutmadi hocam ne yapmaliyim ilginize tesekkurler...
Kuzu bazen herşey normal olmasına rağmen gebe kalınamayabiliyor bu durumda biraz daha kendiliğinden denenip tüp bebek önerilebilir aşılama başarız ise
hocam spermiyogram sormussunuz 59milyon sayimiz hareketlilikte iyi
Kuzu sadece bunlar degıl bana hepsını gönder
Hocam,benim sürekli devam eden adet düzensizliğin var.dogum kontrol hapları kullandığımda duzendüzene giriyor bırakınca yine düzensizlik başlıyor.ne yapabilirim
Hormonların nasıl
hocam 30 yasindayim bekarim. bikac ay once soltarafimda agriyla doktora gittim kist oldugunu ve patladigini soyledi.2 ay sonra sag tarafimda oldu o patlamamis ama hala duruyor. polikistikover dedi.hormon testi yapti. prolaktin 50 cikti. ilac verdi. sisenin icinde 2 tane vardi hap.bitanesini ictim sersem oldum.digerini icemedim.adet duzensizligim yok ayda bi oluyorum.goguslerimdende hic sut gelmedi.yapmam.gereken bisi varmi.tesekkurler.
Yapılması gerekenler yapılmış kuzu
merhaba gokçen hanim, sizinle karsilasmak buyuk sans.2014 yilinxa kizimin dogumundan 11 yil sonra hamile kaldim.8 haftalkken dusurdum.1 sene sonrA (2015) yine kaldim.13 haftalikti.O' nu da kaybettim. tiroit hastasiyim. 25mg exrigrox kullaniyordum.adet duzenziligi var.menepoza grmeyim diye dr.duphaston verdi. kullandim ancak surekli sisince biraktim.suan 41 yasindayim. duzensizlik devam ancak spor ve beslenme aliskanligimi degistirince degerler azaldi. endokrin dr 2 kez biyopsi yapti tiroit ilacni biraktirdi. sizce dzensizlik icin ilac kullanmali miyim
Bana hormonlarını gönderir misin