Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ

Hemen hemen her çift evliliklerinde çocuk sahibi olmak ister. Ancak, her aile için çocuk sahibi olmak kadar önemli bir nokta da, uygun zamanda uygun sayıda çocuğa sahip olabilmektir.
Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Hemen hemen her çift evliliklerinde çocuk sahibi olmak ister. Ancak, her aile için çocuk sahibi olmak kadar önemli bir nokta da, uygun zamanda uygun sayıda çocuğa sahip olabilmektir. En önemlisi çocuk istemiyorlarsa, doğum kontrol yöntemleri kullanarak sağlıklı ve etkin bir biçimde korunmalarıdır. Doğum kontrol yöntemleri, kadınların ve erkeklerin uygulayabileceği birçok farklı uygulamayı da içermektedir. Yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemlerini sıralamak gerekirse;

Spiral (RİA) doğum kontol yöntemi

2-3 cm. boyutunda, T şeklinde ve rahim içerisine yerleştirilen plastik bir araçtır. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. İçerdiği hormonlar vasıtasıyla spermlerin rahim içine ulaşmasını ve yumurtaların döllemesini engellerler. Mutlaka bir sağlık kuruluşunda uygulanması gereklidir. Uzman bir hekim tarafından rahmin içine yerleştirilen spiral, adetin ilk 12 günü içinde uygulanır. Gebe olmadığından emin olunan herhangi bir zamanda takılabilir. %98 etkilidir. Uzun süre gebelikten sizi korur. 3 ila 10 yıla kadar kullanım süresi vardır. Bakırlı olanlar 10 yıl korur. Bir kere uygulanınca gebelikten korunmak için başka bir yöntem gerektirmez. Çıkartıldığında hemen gebe kalınabilir. Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz. uygulama ve çıkarma işlemi ağrı eşiği düşük bazı kadınlarda ağrılı olabilir. Uygulamayı takip eden ilk aylarda kasık ağrısı, lekelenme ve adet kanaması miktarında artma veya adet süresinde uzama olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı sizi korumaz. Herhangi bir yakınma yoksa, RİA uygulandıktan sonra ilk kontrole 1 ay  sonra, diğer kontrollere de yılda 1 kez gidilmelidir.

Kondom (Prezervatif) ile doğum kontol yöntemi

Erkekler tarafından kullanılan prezervatif, penisin üzerine bir kılıf gibi geçirilen ince, şeffaf ve çoğunlukla lateks malzemeden yapılmış esnek bir kılıftır. Cinsel ilişki esnasında spermleri içeride tutarak vajinaya ulaşmasını engeller ve gebeliğe karşı koruma sağlar. Doğru kullanıldığında %97 etkilidir. Prezervatifle korunma, dünyada en yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ayrıca, cinsel ilişki esnasında AIDS ve benzeri viral hastalıkların bulaşmasına karşı da koruma sağladığından, ilk akla gelen koruma yöntemleri arasındadır. Bazı erkeklerde cinsel ilişkiyi kesintiye uğratabilir ve ereksiyonu güçleştirebilir.Her cinsel ilişkide de muhakkak yeni bir kondom kullanılmalıdır.

Kadın prezervatifi ile doğum kontol yöntemi

Kadınların vajinal kanalına yerleştirerek kullanabileceği lateks ya da poliüretandan yapılmış kese şeklindeki korunma ürünü olup, Femidom (Female condom’un kısaltması) olarak da bilinmektedir.

Doğum kontrol hapları

Doğum kontrol hapları, kadınların bazı hormonları yapay yollarla almasını sağlayarak yumurtlamayı ve hamile kalmayı önleyen ilaçlardır. Adetinizin ilk gününden itibaren 21 gün boyunca düzenli bir şekilde her gün bir tane alındığında, yumurta hücresinin gelişip atılmasını engeller ve sizi gebelikten korur. Kronik hastalığı olan (Migren, karaciğer hastalığı, damar tıkanıklığı, sigara içen kadınlar, kalp-damar, tansiyon, şeker, felç öyküsü olanlar, vs.) ve benzeri rahatsızlıkları bulunan, ayrıca nedeni belli olmayan vajinal kanamalı kişiler ile daha önce ameliyat geçirmiş ya da ameliyata hazırlananlar ile emziren anneler doğum kontrol hapını kullanamaz. Doğum kontrol hapı kullanmaya uygun olup olmadığınızı ancak dalında uzman olan doktorunuz karar verebilir. Doğru kullandığınızda %99 etkili olup, ilacı bıraktığınızda tekrar hamile kalınabilir. Cinsel ilişkinizi kesintiye uğratmaz. Rahim yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur. Adet ağrısını azaltır ve adetleri düzene sokar ve kansızlığı azaltır. Ayrıca, hapların yan etkilerinde genelde; tansiyon yüksekliği, karın ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı, görme kaybı ve konuşma bozukluğu da yaşanabilir.

Koruyucu iğneler

Koruyucu iğneler doğum kontrol hapı gibi hormon içermektedir. Bu hormon takviyesi ile hamile kalmayı önleyen ilaçlar olarak bilinir. Düzenli olarak 3 ayda bir kez enjeksiyon şeklinde uygulanır. Kadınlık hormonlarından biri olan progesteronu içerir. Rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak erkek sperm hücrelerinin rahmin içine geçmesini önler. Bu durum kadının yumurtlamasını engeller. Östrojen hormonu içeren yöntemleri kullanamayan kadınlar tarafından da kullanılmaktadır. Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur. Doğru ve düzenli uygulandığında %99 etkilidir. Yan etkilerinde; Adet kanamalarında artma, azalma, kesilme veya lekelenme olabilir.  Kilo yapabilir ve doğurganlığınızın geriye dönüşü gecikebilir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı da koruma sağlamaz. Emziren annelerin doğumdan 6 ay sonra kullanması, emzirmeyen annelerin ise, doğumdan 3-4 hafta sonra kullanması önerilir.

Geri çekilme yöntemi

Cinsel ilişki esnasında, erkeğin vajinanın içine değil de, dışarıya boşalarak gerçekleştirilen bir korunma yöntemidir. Herhangi bir araç kullanımını gerektirmediği için sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yöntemle spermler rahme ulaşamadığından kadında gebelik durumu oluşmaz. Ancak erkeğin boşaldıktan sonra tekrar vajinaya giren penisin içerisinde kalan bir miktar sperm bile kadını gebe bırakabilir. Bu nedenle ikinci kez ilişki yaşanacağı zaman dikkatli olunmalıdır.

Vajinal halka

Vajinal halka, kadınların ayda bir vajinaya yerleştirdiği ve burada 21 gün boyunca kalarak gebeliği engelleyen küçük, esnek bir halkadır. İçeriğindeki hormonlar, tıpkı doğum kontrol hapı gibi etki ederek gebe kalma olasılığını düşürür. Adet döngüsü başlangıcında (1.günde) vajinanın derinliklerine yerleştirilir ve döngünün 21.günü çıkarılır. Servikal mukusu kalınlaşır. Halkadaki hormonlar, yumurtaların yumurtalıktan çıkmasını engeller ve gebelik için gereken yumurta ve sperm buluşması da oluşmaz. Vajinal halka rahmin içinde hissedilmez ve cinsel ilişki esnasında da herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Vajinal halkayı kullanan pek çok kadının daha az ağrılı ve daha kısa ve hafif adet dönemi geçirdiği gözlenmiştir. Ayrıca, Yumurtalık ve meme kisti oluşumunu azaltır ya da engeller. Akne oluşumunu ve dış gebeliği engeller. Yumurtalık kanseri ya da endometriyal kanser riskini azaltır. Demir eksikliği ve anemiyi engeller. Adet öncesi semptomları hafifletir. Uterus, yumurtalık yolu ve yumurtalıklardaki ciddi enfeksiyonları giderir. Halka sayesinde adet ağrılarınız azalır ve adetinizi de kontrol altına alabilirsiniz.

Özellikle, doğum kontrol hapı kullanmaması gereken kişiler, vajinal halka da kullanmamalıdır. Halka çıkarıldıktan hemen kısa bir süre sonra kişiler rahatça gebe kalabilirler. Çoğu kadın vajinal halkayı güvenle kullanabilir. Fakat her ilaçta olduğu gibi, çok az da olsa yan etkileri olabilmektedir. Vajinal halkayı, hamilelikte, damar iltihaplaması, daha önce geçirilen kalp krizi, meme kanseri ile, karaciğer hastalığı, diyabet, sigara kullanıyor ve yüksek tansiyonunuz varsa, ayrıca uzun süre yatak istirahatinde bulunmanız gerekiyorsa vajinal halkayı kullanmamalısınız. En çok rastlanılan markanın adı NuvaRing’dir.

Tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması) ile doğum kontol yöntemi

Kadınların yumurtalarını taşıyan tüplerin cerrahi bir operasyonla bağlanarak kısırlaştırılması işlemine tüp ligasyon işlemi denir. Tüpler kapatılınca, kadının yumurta hücresi erkek tohum hücresiyle birleşemediğinden döllenme olmaz. Yaklaşık olarak %100 etkilidir. Hamile kalma olasılığı yok denecek kadar azdır. Basit bir ameliyatla, kadını ömür boyu gebelikten kesin bir şekilde korur. Kadınların cinsel işlevleri ya da adet düzenleri herhangi bir şekilde etkilenmez, yalnızca doğurganlıklarını yitirirler. Geri dönüşü oldukça zor olan bir doğum kontrol yöntemidir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı ise, koruyucu değildir.

Vasektomi (Erkekte tüplerin bağlanması)

Erkeğin sperm kanallarının kapatılması, depolandıkları bölgelere geçişinin cerrahi bir operasyonla kısırlaştırılması anlamına gelmektedir. Vasektomi işlemi sonrasında erkekler doğurganlıklarını kalıcı olarak yitirirler. Boşalma esnasında sıvının görünüşünde ve miktarında değişiklik yoktur. Ancak meninin içerisinde herhangi bir şekilde sperm olmadığından gebelik durumu oluşmaz. Geri dönüşü olmayan bir uygulama yöntemidir.

Gebelikten koruyan cilt altı implantları

Hormon içeren, 4 cm uzunluğunda bir çubuk olup,  altı adet küçük kapsüllerin uzman bir hekim ya da hemşire tarafından genellikle kolda cilt altına yerleştirilen korunma yöntemidir. Kadının yumurtlamasını engeller. Progesteron hormonu salınımını etkileyerek hamile kalmayı önler. Doğru uygulandığında %99 etkilidir. Emziren annelerin sütünün kalitesini bozmaz, miktarını azaltmaz. 24 saat içinde korumaya başlar. Bu korunma yöntemi bazen ara kanamalar ve lekelenme yapabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı olabilir. Kilo artışı yaşayabilirsiniz. Ciltte sivilce ve saç dökülmesine neden olabilir. Ancak, cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz. 3 yıl boyunca koruma sağlayabilen implantlar, yine bir uzman hekim tarafından çıkarılmalıdır. Ayrıca, meme kanseri öyküsü, tanısı ya da şüphesi ile, sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar, karaciğer rahatsızlığı, tüberküloz (verem) veya epilepsi (sara) tedavisi görenler kullanamaz.

Diyafram

Gebelikten korunma yöntemi olan diyafram, rahim ağzına yerleştirilerek kullanılan, lateksten yapılmış, spermlerin rahim içine girmesini engelleyen elastik bir araçtır. Hamilelikten koruma oranı yüzde %80 civarındadır. Cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilebilmesi, aynı diyaframın bir yıldan uzun süre kullanılabilmesi ve emzirirken de kullanılabiliyor olması sebebiyle tercih edilmektedir. Jinekolojik muayene sonrası tavsiye edilen boyutta diyafram alarak ilk kullanım doktorunuz kontrolünde denenmelidir.

Spermisid (Fitil/köpük)

Vajen içerisine yerleştirilerek kullanılan fitil, tablet ya da köpük formunda korunma yöntemidir. Sperm hücrelerini rahme ulaşmadan öldürerek gebelikten korunma sağlamaktadır. Cinsel ilişkiden 1 saat kadar önce uygulanabiliyor olması ise bir avantajdır. Yalnız, diğer doğum kontrol yöntemlerinin yanında koruyuculuk oranı %74 civarındadır.

Takvim yöntemi ile doğum kontol yöntemi

Bilinen en eski gebelikten korunma yöntemlerinden biri de takvim yöntemidir. Takvim yöntemi hamilelik açısından en riskli günler hesaplanarak hamilelikten korunmak için, adet döngüleri ve özellikle yumurtlama zamanlarının takip edilmesidir. Bu yöntem bazı çiftlerde faydalı olabilir ama her zaman sürprizlerle karşılaşma olasılığı da vardır.

Vajinal Duş

Cinsel ilişkiden sonra vajen içinin yıkanması işlemidir. Pratik olarak, boşalmadan sonra vajeni suyla yıkasanız bile, spermler rahim ağzını geçerek tüplere yönlenmiş olabilir. Yetersiz doğal bir yöntemdir.

  • Geri Çekilme İle Hamile Kalınır Mı?

    Geri çekilme ile hamile kalınır mı? sorusuna özet olarak cevap vermek gerekirse, evet kalınır. Hamilelik ile sonuçlanma ihtimali en yüksek olan yöntemlerden biri de dışarı boşalma yani halk arasında geri çekilme yöntemidir. Erkekler için dışarı boşalma yöntemini başarılı bir şekilde uygulamak her zaman kolay olmayabilir.

    Cinsel ilişki sırasında erkek boşalma anının heyecanı ile penisin vajinadan çıkarılması noktasında biraz geç kalabilir ve bir saniyelik gecikmeyle binlerce sperm hücresi vajinadan girerek rahme ulaşabilir. Bu da tabiî ki gebelik ile sonuçlanması için yeterli olmaktadır. Ayrıca, bu yöntemin hamilelikleri engellemek adına tercih edilen en eski yöntemlerden biri olduğunu da söyleyebiliriz.

    Yapılan araştırmalarda, Dünya’da ve Ülkemizde dışarı boşalma sıklıkla tercih edilse bile bu yöntemi tercih eden eşlerin %27’sinde kadın 1 yıl içerisinde hamile kalabilmektedir. Sonuç olarak 1 miligram meni içerisinde yüz milyon dolaylarında sperm hücresi bulunduğu da gözden kaçırılmamalıdır. Erkeklerin çoğu zaman vajina içerisine boşalmadığını düşünmesine rağmen küçük bir damla bile gebeliğe sebep olabilmektedir.

    Geri Çekilme Yöntemi İle Nasıl Bir Korunma Sağlanır?

    Eğer çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız geri çekilme yöntemi veya diğer yöntemler yerine çiftlerin daha kesin korumaya sahip korunma yöntemleri tercih etmelidir. Jinekologlar genelde geri çekilme yöntemini hiçbir çifte önermemektedir. Ama Doğum kontrol hapı, spiral ya da kondom kullanmak geri çekilmeden çok daha güvenli olmaktadır.

    Geri Çekme Yönteminin Tercih Edilme Nedenleri?

    Eşler arasında geri çekme yönteminin kullanımı, hamileliği önleyici diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında bu yöntemin maliyetinin olmaması, kimyasallara ihtiyaç duyulmaması ve her durumda erişilebilir olması ile açıklanabilir. Bu yöntem genelde erkeklerin otokontrollerine bağlı olmaktadır. Geri çekme yönteminin kullanımı herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeyi de gerektirmemektedir. Ayrıca, başka bir yöntemi kullanmayan ya da kullanmak istemeyen eşler içinde pratik bir tercih olabilmektedir.

    Geri Çekme Yönteminin Cinsel Yaşama Etkileri?

    Geri çekme yöntemi aile planlaması açısından belli bir değer taşısa da, cinsel ilişkiye yönelik önemli olumsuzluklar olabilmektedir. Geri çekme yöntemi çiftler arasında cinsel doyumlarını azaltabilmekte ve psikolojik gerginliğe yol açabilmektedir. Ayrıca, cinsel ilişkinin tam doruk noktasında kadında orgazm olamaması problemleri de oluşabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda geri çekme yönteminin eşler arasında cinsel yaşama ilişkin olumsuz etkileri gözlemlenmiş ve erkeklerin cinsel açıdan tatmin olamadıkları belirlenmiştir.

    Geri Çekilme Yöntemi Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları Engeller mi?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda belirli bir bilince ulaşan eşler geri çekilme yöntemi dışında farklı yöntemlere yöneliyor. Geri çekilme yöntemi metodu cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engellememektedir. Genelde bu hastalıkların bir çoğu prezervatif kullanımıyla kolayca önlenebilmektedir. Ancak cinsel yolla bulaşan virüs ve mikroplar zevk suyunda fazla miktarda bulunduğu için, “geri çekme” yöntemi uygulandığında bunların eşlere geçişi gerçekleşmiş olacaktır. Bütün bunlar dikkate alındığında, geri çekme yönteminin etkin ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olmadığı bilinmelidir.

    Zevk Suyundan Hamile Kalınır mı?

    Erkeklerde cinsel ilişki esnasında tatmine ulaşmadan hemen önce boşalma öncesi penisten meni adı verilen ve halk arasında da zevk suyu olarak bilinen bir sıvı gelir. Zevk suyu, hamileliğe yol açabilecek canlı sperm içeren semenden hemen önce çıkmaktadır.

    Genelde, çoğu insan zevk suyunun sperm içermediğini sanır ve gebelik riskinin olmadığını düşünebilirler. Ancak bu doğdu değildir ve bu konu hakkında da pek çok yanlış bilgi vardır. Yapılan bilimsel çalışmalarda zevk suyu örneklerinde %37’sinde hareketli sperm bulunmuş ve zevk suyunda sperm saptanmıştır.

  • E
    Ertuna29.11.2018

    ilk evlilik ve düğün gecesi yada sonrası hamile kalmak istemiyorsak hangi yontemi kullanmalıyız.?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Diva kadın.com sitemde bunları ayrıntılı olarak anlattım bu senin ve eşinin durumuna muaynesi ne ve pozisyonuna göre değişir

  • A
    Adalı31.08.2018

    Mrb Gökçen hanım. Doğum kontrol hapı daha önce bende sinir kilo yaptı. Başka hap kullansam aynı etkileri gösterir mi? Spiral kanama yaptı.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    İhtimal var

  • D
    Deniz31.08.2018

    Merhaba! Hocam 34 yaşındayım 1.5 yıldır emziriyorum geri çekilme yöntemiyle korunuyorum ama güvenemiyorum spiralı önerir misiniz

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Öneririm eğer spiral İçin bir sıkıntı yoksa

  • Z
    Zümrüt27.08.2018

    Doğum kontrol hapimi 5 senedir kullanıyorum hic aksatmadan ancak bu ay olmam gereken günden 2 gün sora coook hafif bir pembe geldi ve gıda o gün hic gelmedi, ertesi gün hafif kahve rengi geldi devamı gelmedi gözüktü ve gitti. Tahlil yaptm negatif cıktı. Hakim boyle yapması normalmi bidaki ay yine boyle olur mu ablam

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bazen olabilir ama bence bir defa daha test yap sorma başlayacaksan başla

  • A
    Ayse26.08.2018

    Merhaba hocam ben 24 yasindaym yaklasik 1 ay sonra düğünüm var ben nasil bi dogum kontrol yöntemi kullanmalıyım sizce herhangi bir sağlık problemim yok sigara kullanmiyorum ama alkol kullaniyorum simdiden cok tesekkur ederimm..

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bunu ayrıntılı konuşmak lazım

  • N
    Neyapsam23.08.2018

    merhabalar . doum kntrol hapi kullanmaya basladm adetimin 3.gununde icmeye basladm sknti olur mu ? birde spral taktrmk istedim ama adetliyken gelin dendi neden ?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Gebe olmadığını bilmek için bşr de rahat takmak için ...

  • E
    Ebru18.08.2018

    Merhaba Gökçen hanım ben iki doğum yaptım ikiside sezeryen oldu.fakat tuplerimi baglatmadim.simdi çok pişmanım bağlatmak istiyorum herhangi bir operasyonla baglatmam mümkün mü bir daha çocuk istemiyoruz

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Mini bir açıklıkla yapılanıyor kuzu tabıkı

  • Y
    Yasemin17.08.2018

    2001 senesinden beri doğum kontrol hapı kullanıyorum. Biri 15 biri 5 yaşında iki kızım var. 4 defa spiral taktırdım 2 -3 sene ara ile ancak akıntı ara kanamalarım oldu ve hep tek taraflı çıkma olduğu için dr. Vücudün spirali kabul etmiyor dedi. 40 yaşındayım sigara kullanıyorum doğum kontrol hapı kullanıyorum riskli diye biliyorum ne yapmalıyım. Instagramdan severek takip ediyorum yeni takipcinizim pozitifliğiniz çok güzel.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Sana takılan spiral ilaçlımıydı

  • Ö
    Öz17.08.2018

    Merhaba, 26 yaşındayım ve bekarım. Size bir kaç sorum olacak.6 ay önce ilk kez bir ilişki yaşadım fakat ilişki esnasında herhangi bir kanama olmadı.( Kızlık zarım yırtıldı da ben mi farketmedim acaba) Sonraki iki gün boyunca hafif kanamam ve kasık ağrım oldu. Daha sonra sarı akıntı ve koku oluşmaya başladı. Muayane oldum herhangi bir sorun çıkmadı.Akıntım hala oluyor sarımsı renkte ve temizliğe çok dikkat etmeme rağmen bazen koku oluşuyor. (Mantar olabilir mi? ) Orgazm olduktan sonra gelen sıvıda da hafif koku oluyor ve bu durum beni rahatsız ediyor.Kendime olan güvenim gidiyor.Partnerim bununla ilgili bir şey söylemedi , sormaya da utanıyorum(Koku olması normal bir şey mi , ne yapmalıyım ?)

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Öncelikle muayene olup bunun sebebının iltihap mantar olup olmadığını bilmek lazım

  • G
    Gülen05.08.2018

    Sayin Gökçen hanım. ben böbrek nakli olmuş biriyim. eşim geri çekme yöntemiyle korunuyor. 3 çocugun var başkada istemiyorum. bana nasıl bir dogum kontrolu sunarsıniz. şimdiden sağolun.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kaç yaşındasın

Güncelleme Tarihi: 12.01.2019
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353