Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BARTOLİN KİSTİ VE TEDAVİSİ

Kist küçükse ve doktor muayenesinden önce hiçbir belirti göstermemişse hiçbir tedavi şekli önerilmez. Ancak hastanın bu kist büyüklüğünde herhangi bir değişim olduğu takdirde tekrar doktora bildirmesi istenir.
Bartolin Kisti ve Tedavisi

Bartolin kisti, Bartolin bezi kanalının tıkanması sonucu bloke olan sıvının Bartolin kanallarında birikmesi ile oluşan kistik yapıdır. Bazen bu yapıda enfeksiyon olabilir ve abse haline dönüşür.

Bartolin Bezi nedir, ne işe yarar?

Bartolin bezleri vajina girişininin her iki yanında yer alan, uyarıldığında mukus benzeri bir salgı salgılayan vajina ve vulva arasındaki bir çift bezdir. Aslında görevi diğer bezlerle birlikte vajinayı nemli tutmak amacıyla sıvı salgılamaktır. Bartolin bezlerinden dışarı doğru uzanan ve salgının dışarı salgılandığı yaklaşık 2cm uzunluğunda kanallar mevcuttur.

Bartolin kisti nedir?

Bu sıvı salgılanan kanallar tıkandığı takdirde bu bezlerde şişkinlik oluşur ve kist oluşumu görülebilir. Buna Bartolin kisti adı verilir. Genelde doğum yapmamış yada tek hamilelik yaşamış hastalarda görülme olasılığı daha yüksektir. Bu kist eğer çok büyük değilse genellikle bir sorun yaratmaz. Kistlerin büyüklüğü mercimekten limon büyüklüğüne kadar değişiklik gösterir. Ancak bu yapı çok büyürse ve rahatsızlık veriyorsa cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Bartolin kisti belirtileri

Çoğunlukla Bartolin Kisti olan bir kadının bu kistin varlığını bir doktor muayenesine kadar hissetmemesi görülen bir durumdur. Normalde vajina girişi ile dudaklar arasında hafif bir yumru oluşumu dışında bir belirtisi olmaz. Bazı durumlarda kist çok büyüdüğünde özellikle cinsel ilişki esnasında yada yürürken veya otururken bir dolgunluk ve ağrı hissedilebilir. Kist genellikle iki bezden sadece birine gelişir. Bazı durumlarda kist veya bezlerden birinde enfeksiyon gelişir ve sonrasında apse toplanması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda şiddetli ağrı ve ateş görülebilir. Enfeksiyon olan bölgede aşırı hassasiyet ve ısı artışı görülür. Antibiyotik ilaçlar ile var olan enfeksiyon veya apsenin tedavisi mümkün olabilmektedir. Ancak apsenin ufak bir müdahale ile boşaltılması gerekecektir.

Bartolin kisti tedavisi

Kist küçükse ve doktor muayenesinden önce hiçbir belirti göstermemişse hiçbir tedavi şekli önerilmez. Ancak hastanın bu kist büyüklüğünde herhangi bir değişim olduğu takdirde tekrar doktora bildirmesi istenir. Eğer burada bir rahatsızlık veya dolgunluk hissi söz konusu ise, doktorun önereceği ağrı kesiciler, sıcak banyo ve sıcak kompres şikayetleri azaltacaktır.

Eğer apse oluşumu söz konusu ise antibiyotik kullanımı gerekecektir. Ayrıca sıcak banyo apsenin patlamasına ve drene olmasına yardımcı olacaktır. Bunun haricinde eğer kist çok büyümüşse ve rahatsızlık veriyorsa kistin cerrahi müdahale ile çıkartılması gerekebilir. Eğer apse oluşumu söz konusu ise apsenin drene edilmesi için ufak bir kesi açılması veya kateter konulması söz konusu olacaktır.

  • F
    Feride14.11.2018

    Bartolin kisti ufak bir opr. İle kesi açılıp içi boşaltılmıştı ama tekrarladı, tekrarlanmaması için ne önerirsiniz ?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kistin cidarı yani tamamen dış kısmı alınmadığı sürece tekrarlayabilir o yüzden tam anlamı ile kistin hepsi çıkarılmalı

  • N
    Neslihan27.08.2018

    hocam kaynvlidm bu konuda rahatsz daha once kendligndn patlad ikncsnde alnmas grektigi sylendi aldrdk tekrarlad tekrar kendi patlad tahlil yapmslar neden tekrrlyor diye sonuçlarn bilmiyorum suan ama nasl korunmas gerekir bu rahatszlktan

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu işte tam alınmazsa ya da boşalmazsa böyle tekrarlar

  • E
    Eeee27.08.2018

    Bartolin kistimde apse yok kistin daha fazla buyumemesi veya apselenmemesi icin ne yapmami onerirsiniz

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Aldırmak dışında bşr şey Yok kuzu

  • A
    A.b.24.04.2018

    Bartolin kisti dedi doktorum bu nedir zararlı mı?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bartolin dış dudakların üstünde olabilecek, salgı bezlerinin tıkanmasıyla oluşan kist ya da abse oluşturabilen bir yapıdır. Eger kistleşirse mutlaka onu aldırmanız gerekir. Fakat eğer patlamış ve küçülmüşse bu absedir. O bölgede bir süre sertlik devam eder, fakat şişmeyeceğinin garantisi yoktur. Size önerim antibiotiği 5 gün daha kullanmanızdır. Çünkü bunun tedavisi uzundur 1 hafta ile kesilmez. Eğer geçmezse ki genellikle küçülür sonra operasyon önerilir. Bunun acısını, ağrısını, ne çektiğinizi anlıyorum ama tedavinize devam edin bir süre daha derim.

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353